Categorie archief: Denkers

Kiezen – het hele jaar door

Nynke Tromp TedxTalk

Door Hade Dorst

Het is inmiddels al een tijdje geleden dat Nynke Tromp, Delftse onderzoeker en (destijds – het is mij onduidelijk of deze think tank nog bestaat en Google geeft dit keer geen uitsluitsel) onderdeel van de think tank Redesiging Politics, deze TEDxTalk hield. Maar het idee is er niet minder verfrissend om, en daarom verdient dit idee een plekje in de staatvandedemocratie-eregalerij (zie hier nog meer denkers).

Verder lezen

Democratie in ‘random mode’?

Hade Dorst

Zou het nemen van belangrijke beslissingen soms eigenlijk ook prima gaan zonder vooropgezet en weloverwogen plan? In het oude Griekenland werden belangrijke politieke posities al verloot met behulp van een speciaal daarvoor ontworpen randomness-apparaat: een kleroterion.


Niet alleen in ons democratisch stelsel, maar bij veel meer belangrijke beslissingen is willekeur soms de meest rationele optie, volgens Michael Schulson. Lees zijn mooie betoog in Aeon Magazine.

Wat betekent Piketty’s analyse voor de democratie?

Piketty is hot. Zijn boek ‘Capitalism in the 21th century’ is het meest bediscussieerde boek van het moment en wordt goed verkocht. De centrale these van zijn boek is dat inkomensverschillen door het kapitalisme versterkt worden (ik heb het dikke boek nog niet gelezen, maar hier staan de belangrijkste conclusies). Een veelgebruikt argument om vermogen niet te veel te belasten is dat vermogen wordt gebruikt om te investeren in de economie. Deze investeringen zorgen ervoor dat er banen gecreëerd worden, dit bestrijdt dus de werkloosheid en zorgt voor welvaart. Echter stelt Piketty dat de economische analyses die deze argumenten onderbouwen gemeten zijn in een te korte periode. De meeste van deze economische analyses gebruiken namelijk datasets die beginnen na de Tweede Wereldoorlog. Volgens Piketty veroorzaakte een unieke historische gebeurtenis- zoals de Tweede Wereldoorlog – voor een tijdelijke trendbreuk doordat er veel vermogen vernietigd werd: de wereldeconomie groeide harder dan het rendement op kapitaal. Door deze tijdelijke trendbreuk werden de inkomens binnen samenlevingen gelijker en leek het kapitalisme een emancipatiemachine.

Verder lezen

‘If Mayors Ruled the World’

Hade Dorst

“Democracy is in trouble, no question about that”, begint Benjamin Barber zijn speech. Hij is auteur van ‘If Mayors Ruled the World: Dysfunctional Nations, Rising Cities’, waarvoor hij ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan raadpleegde.
Van der Laan bezocht onlangs New York, om met zijn New Yorkse collega oplossingen voor stedelijke problemen uit te wisselen, bijvoorbeeld over een dreigende tweedeling tussen hogere en lagere inkomens en hoe om te gaan met ‘Amsterdamse’ fietstoestanden.

Verder lezen

Waarom we van Latour afmoeten van one-size-fits-all politiek

Michiel Stapper

De bekendste Nederlandse plekken voor democratische besluitvorming zijn de Tweede Kamer en de gemeenteraad. Kenmerkend voor deze plekken is dat daar de officiële beslissingen worden gedaan over hele diverse onderwerpen. Of het nu gaat om milieu, gezondheidszorg of woningbouw; de macht om beslissingen te maken vindt plaats onder hetzelfde dak. En dat is eigenlijk wel vreemd, want de problemen in de gezondheidszorg zijn heel anders dan de problemen op de woningmarkt.

Verder lezen

Wankelt de democratie?

Hade Dorst

Het boek ‘de wankele democratie’

Een zeldzaam zonnige middag vlak voor het paasweekend, maar toch bezocht ik nog even de conferentie ‘De Wankele Democratie’, rond een boekpresentatie van gelijknamige boek waarin drie politicologen op zoek zijn naar aanwijzingen voor of nuances van ‘de vermeende legitimiteitscrisis van de representatieve democratie’. Je blogt over democratie of niet, zon negeren en op naar het KNAW.

Verder lezen