Categorie archief: Shorts

Online debat over democratie in Hong Kong

Bron: The Times, 2014

De protesten in Hong Kong zijn al een maand bezig met voor als nog weinig resultaat. Op dit moment organiseert het stadsbestuur van Hong Kong een online enquete over de demonstraties en de constitutionele veranderingen in Hong Kong. Dat er online om de mening van de bevolking wordt gevraagd – en dan weten we niet hoe gekleurd de vraagstelling is – is in ieder geval een interessante ontwikkeling in de golf van protesten voor meer democratie die over de hele wereld plaats vinden sinds Occupy Wall Street.

Lees er hier meer over.

Democratie in ‘random mode’?

Hade Dorst

Zou het nemen van belangrijke beslissingen soms eigenlijk ook prima gaan zonder vooropgezet en weloverwogen plan? In het oude Griekenland werden belangrijke politieke posities al verloot met behulp van een speciaal daarvoor ontworpen randomness-apparaat: een kleroterion.


Niet alleen in ons democratisch stelsel, maar bij veel meer belangrijke beslissingen is willekeur soms de meest rationele optie, volgens Michael Schulson. Lees zijn mooie betoog in Aeon Magazine.

Meepraten is nog geen beslissen

De gemeente Amsterdam gaat de Frans Halsbuurt herinrichten. Er is voor gekozen om buurtbewoners  te betrekken in het herinrichtingsproces. Hiervoor heeft de gemeente  een buurtpanel gevraagd om kritisch naar de plannen te kijken. Een mooi streven, echter blijkt dat buurtbewoners zich niet gehoord voelen. Lees hier in het Parool wat buurtbewoners van het buurtpanel vinden.

Democratische architectuur

Hade Dorst

Heel af en toe wordt democratie echt tastbaar: in de gebouwde omgeving. Verschillende gebouwen zijn ontworpen met de democratische gedachte; niet alleen in functie, maar soms ook in vorm materiaalkeuze. Zo is het gebruik van glas een voor de hand liggende uiting van transparantie, en moet bijvoorbeeld het graniet dat gebruikt is voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer stabiliteit van zowel het parlement als het parlementsgebouw uitstralen. Een indrukwekkende façade kan macht uitstralen, terwijl het behoud van de menselijke maat een veel benaderbare indruk maakt. Ook de inrichting van een gebouw kan bol staan van symboliek. Een paar voorbeelden van ‘democratische architectuur':

Reichstag, Berlijn 

Verder lezen

The real challenge of the 21th century

 Michiel Stapper

 

Joseph E. Stiglitz 
Nobelprijswinnaar in de economie Joseph E. Stiglitz stelt dat politieke democratische systemen te weinig doen om de markteconomie normaal te laten functioneren. Doordat overheden niet genoeg doen om de competitie tussen bedrijven te handhaven en monopolies te voorkomen werkt de markteconomie niet meer goed.

Hierdoor worden bedrijven en hun bestuurders te machtig en bedreigen ze sociale mobiliteit binnen samenlevingen. En dat is volgens Stiglitz een groot probleem voor het functioneren van de democratie. Stiglitz stelt dat de discussie die Piketty met zijn boek over inkomensongelijkheid is begonnen niet zo zeer zou moeten gaan over de concentratie van kapitaal maar over hoe wij de democratie kunnen versterken. Want volgens Stiglitz is dat de grootste uitdaging van de 21ste eeuw. Lees Stiglitz’ analyse hier.

Stiglitz laat de oplossing voor deze problemen in het midden. Hij hint er wel op dat politieke systemen meer moeten ingrijpen zodra bedrijven te groot worden om nog gecontroleerd te worden door een democratische regering. Eerder beschreef ik al in deze blog dat dit vroeger in de VS ook gebeurde.