Wientjes: ‘de democratie is een rommeltje geworden’

Michiel Stapper

Wientjes, de vertrekkende voorzitter van VNO-NCW, verklaart in de Volkskrant dat de Nederlandse democratie een rommeltje is geworden. De oplossing die Wientjes daarvoor heeft is driezijdig.

Aan de ene kant moet er een kiesdrempel van 5% komen, hiermee komen alleen partijen met meer dan 8 zetels in de Tweede Kamer. Daarnaast moet er een Zweitstimmen-systeem zoals in Duitsland komen. Het Zweitstimmen-systeem is een systeem waarbij een gedeelte van de zetels wordt verdeeld op basis van directe stemmen en het andere gedeelte van de zetels wordt verdeeld op basis van een districtensysteem. Hierdoor wordt de kloof tussen burger en politiek volgens Wientjes kleiner omdat er kandidaten vanuit de regio in de Tweede Kamer komen. Tot slot mogen verkiezingen niet meer voortijdig uitgeschreven worden. Hiermee wordt voorkomen dat er politieke onrust ontstaat. Het zijn oplossingen in de lijn van de Leidse politicologen die het boekje ‘De wankele democratie‘ schreven.

Het zijn oplossingen die het regeren makkelijker zullen maken maar het zijn geen oplossingen die de kloof tussen de burger en de politiek zullen dichten.

De kritiek van Wientjes op ons huidige democratisch systeem deel ik. Zijn oplossingen vind ik echter fantasieloos en zullen de kloof tussen burger en politiek niet dichten. Het zijn oplossingen die het regeren makkelijker zullen maken maar het zijn geen oplossingen die de kloof tussen de burger en de politiek zullen dichten. Oplossingen zoals het participatory budgetting systeem in Porto Alegre en het lotingssysteem van David van Reybrouck zorgen ervoor dat burgers actief mee kunnen doen met de democratie. Dit zijn maatregelen die de kloof tussen de burger en de politiek wel dichten; de oplossingen van Wientjes zijn slechts oplossingen voor het efficiënter kunnen regeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>