The real challenge of the 21th century

 Michiel Stapper

 

Joseph E. Stiglitz 
Nobelprijswinnaar in de economie Joseph E. Stiglitz stelt dat politieke democratische systemen te weinig doen om de markteconomie normaal te laten functioneren. Doordat overheden niet genoeg doen om de competitie tussen bedrijven te handhaven en monopolies te voorkomen werkt de markteconomie niet meer goed.

Hierdoor worden bedrijven en hun bestuurders te machtig en bedreigen ze sociale mobiliteit binnen samenlevingen. En dat is volgens Stiglitz een groot probleem voor het functioneren van de democratie. Stiglitz stelt dat de discussie die Piketty met zijn boek over inkomensongelijkheid is begonnen niet zo zeer zou moeten gaan over de concentratie van kapitaal maar over hoe wij de democratie kunnen versterken. Want volgens Stiglitz is dat de grootste uitdaging van de 21ste eeuw. Lees Stiglitz’ analyse hier.

Stiglitz laat de oplossing voor deze problemen in het midden. Hij hint er wel op dat politieke systemen meer moeten ingrijpen zodra bedrijven te groot worden om nog gecontroleerd te worden door een democratische regering. Eerder beschreef ik al in deze blog dat dit vroeger in de VS ook gebeurde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>