Democratie in ‘random mode’?

Hade Dorst

Zou het nemen van belangrijke beslissingen soms eigenlijk ook prima gaan zonder vooropgezet en weloverwogen plan? In het oude Griekenland werden belangrijke politieke posities al verloot met behulp van een speciaal daarvoor ontworpen randomness-apparaat: een kleroterion.


Niet alleen in ons democratisch stelsel, maar bij veel meer belangrijke beslissingen is willekeur soms de meest rationele optie, volgens Michael Schulson. Lees zijn mooie betoog in Aeon Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>