Kiezen – het hele jaar door

Nynke Tromp TedxTalk

Door Hade Dorst

Het is inmiddels al een tijdje geleden dat Nynke Tromp, Delftse onderzoeker en (destijds – het is mij onduidelijk of deze think tank nog bestaat en Google geeft dit keer geen uitsluitsel) onderdeel van de think tank Redesiging Politics, deze TEDxTalk hield. Maar het idee is er niet minder verfrissend om, en daarom verdient dit idee een plekje in de staatvandedemocratie-eregalerij (zie hier nog meer denkers).

De uiteenzetting begint algemeen, met vaker gehoorde en wellicht soms voor nuance vatbare aanklachten tegen het huidige democratisch systeem. Maar eerlijk is eerlijk, een polemische instelling is zo af en toe nodig om de aandacht te trekken voor vernieuwende ideeën, zeker als die in het korte tijdsbestek van een TEDxTalk verkondigd dienen te worden. Volgens Tromp is het huidige politieke stelsel te veel gericht op incidenten, werkt de politiek reactief in plaats van proactief en wordt de lange termijn verwaarloosd. Daarnaast is ‘love-ability’ belangrijker voor de kiezer dan ‘capability’, waarbij Tromp twee schetsen laat zien van een ouder gezicht en een jongere, ‘knappe’ kop om hiermee aan te geven dat we allemaal een duidelijke voorkeur hebben, toch? Ik denk dat hierbij zowel oordeelsvermogen als de inhoud van veel kiezers enigszins onderschat worden, en ook de praktijk laat zien dat de huidige regering (nog?) niet gevormd wordt door een leger modellen. Maar dat er op dit gebied een kentering heeft plaatsgevonden door de komst van diverse (beeld)media is waar. Politici worden sneller op persoonlijke strubbelingen afgerekend omdat deze zich in beeld en geluid als een lopend vuurtje kunnen verspreiden.

Daarnaast wordt ook door politici steeds vaker op de man gespeeld, zo zet Tromp uiteen: opponenten worden strategisch onderuit gehaald in ‘destructive competition’. Wellicht hebben zij deze tactiek wel aangeleerd door diezelfde media die het afgelopen decennium steeds vaker op schreeuwerige toon het persoonlijk reilen en zeilen van politici aanhaalde in een poging het publiek van (relevante?) informatie te voorzien. Overigens is het einde van deze trend inmiddels gesignaleerd met het stilletjes verdwijnen van de rood bedaste Jakhalzen en het afscheid van PowNews.

Goed – ik dwaal af. Na deze uiteenzetting komt Nynke Tromp namelijk met een verrassend simpele oplossing…

Stem op je verjaardag!

Ik ben zelf een groot aanhanger van voornamelijk mijn eigen verjaardag en deze inrichting van ons kiessyssteem zou wat mij betreft dan ook een extra cadeautje zijn. Zowel kiezers als potentieel verkozenen zijn hiermee in één klap verlost van het aanhoren danwel voeren van campagne. Hoera! Maar daarnaast stipt Tromp nog een belangrijk punt aan: doordat politici in principe elke dag door een klein (zeg ongeveer 1/365e) deel van de bevolking op hun merites beoordeeld worden, en alle stemmen eens in de vier jaar op een grote teldag bijeengeveegd worden, zal er op die dag een overzicht van de grote politieke momenten van de afgelopen vier jaar gegeven worden door de media in plaats van een beeld van de afgelopen twee maanden. De balans ligt hierdoor evenwichtiger verdeeld over zaken als charisma, juiste moment + juiste plek en stabiel politiek optreden.

Wel wordt een (belangrijk) aspect wat mij betreft onvermeld gelaten: hoe zit het met nieuwe gezichten in de politiek, op basis waarvan zullen zij gekozen worden? Want zoals beide geïnterviewde burgemeesters op deze blog hun zorgen al uitspraken: als zij gekozen hadden moeten worden waren ze het niet geworden, maar na een aantal jaren dienst had er niemand anders een kans gehad dan zij.

Hoe dan ook, deze TedxTalk geeft een verfrissende nieuwe kijk op het inrichten van ons kiesstelsel, hier [link] is ‘ie terug te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>